КАКВО ЗНАЕМ ЗА КОЛАГЕНА?
 
 
 

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан на човека. Концентрацията му варира от 23% в черепните кости, 50% в хрущялите, 64% в роговицата на окото до 74% в кожата.
Здрав и неразтеглив, с голяма издръжливост на опън, той е основен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки, на костите и зъбите. Заедно с мекия кератин осигурява здравина и еластичност на кожата. Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има важна роля в развитието на тъканите. Без него няма живот.

Колагенът постоянно се възпроизвежда. След 25-годишна възраст обаче този процес се затруднява и постепенно отслабва с възрастта. Липсата или много забавената биосинтеза на колагена предизвиква стареене на меките тъкани и костите (остеопороза).


 
Нарастващият с възрастта дефицит
на колаген
води до изсъхване и набръчкване на кожата и намаляване на нейната еластичност.

Още преди половин век учените вече знаеха, че създаването на чист, несинтетичен колаген ще бъде революция в медицината. Очевидно стана, че този, който получи отвън това, което недостига вътре в организма (натурален колаген), ще получи еликсира на здравето и младостта.

 

ПОЛСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ
В КОЗМЕТИКАТА


Това епохално откритие бе направено в Полша. В края на миналия век учените от университета в Гданск изолираха колаген от рибени кожи, който запазва клетъчен строеж, подобен на човешкия, т.н. тройна спирала. На тази основа фирмата INVENTIA Polish Technologies създаде НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН Q5-26, чието действие се забелязва само след няколко процедури.

Натуралният колаген Q5-26 се получава от кожата на най-благородни риби чрез съвременна технология, която позволява неговото извличане без да се нарушава структурата на аминокиселинните вериги. Той е по-чист и пълноценен от колагена на бозайниците и е биологично активен.

Днес полският натурален колаген под формата на трансдермален гел прави шеметна кариера по света.

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)