Какво представлява метода Кинезиотейпинг (Kinesio Taping Method)?

         Не бих ви препоръчал да използвате Кинезиотейпинг, за да закрепите например счупената броня на колата си, но бих ви препоръчал Кинезиотейпинг за подутото ви коляно или проблемното ви рамо! Като кинезитерапевт много хора идват при мен и се обръщат за помощ с множество различни проблеми и болежки. След цялостно сваляне на анамнеза и физикален преглед аз често прилагам или препоръчвам на моите пациенти да използват метода Кинезиотейпинг. Тези Кинезио лепенки са чудесен начин да се продължи и подпомогне терапията извън кабинета и имат многостранно терапевтично действие.

Установих, че тези ленти създадени изцяло от естествен материал и непредизвикващи алергични реакции на кожата, са много ефективни при множество заболявания и състояния, а също и удовлетворението на пациентите е много високо.

Накратко, Кинезио лентата има еластично качество сходно с еластичността на човешката кожа, водоустойчива е и може да се задържи от 3 до 10 дни върху кожата в зависимост от активността на пациента. Категорично, Кинезиотейпинга е полезен и може да се използва за корекция на фасциите, повдигане на кожата, стимулиране на натиска върху сухожилия и връзки, ограничаване или подпомагане на движенията и подобряване оттичането на лимфата!

Кинезио лентите дават свобода на движение на пациента и не се разлепват след намокряне. Тъй като повърхността им е пропусклива върху тях могат да се нанасят болкоуспокояващи гелове, които свободно проникват в кожата. Лепенките са различни цветове и са направени от 100% памучен плат и могат да се разтягат до 140% на дължина. Дебелината им е близка до тази на човешката кожа - 0,1 мм. Покрити са с полиуретанов слой, който ги прави водоустойчиви. Лепилото, с което се залепват върху кожата, се активира от телесната температура и е антиалергично...

 

Светлите линии показват къде е била лентата и как отока е разнесен много по-бързо

 

Преди поставяне кожата се разтяга! Това се прави, за да може, след като се върне нормалната позиция на съответната става или друга част от тялото, лепенката да се набръчка. Фиксирайки кожата набръчкана, ние я повдигаме от подкожието и по този начин улесняваме притока на кръв и лимфа в зоната. Например, ако имаме някаква травма се нарушава и микроциркулацията в тази зона, но след поставяне на Кинезио лента ускоряваме микроциркулацията т.е. по-бързото придвижване на кръв и лимфа. Като засилваме метаболитните процеси в областта на травмата, стимулираме съответните тъкани да се възстановяват по-бързо. Начинът, по който поставяме лентата, до голяма степен определя и ефекта, който ще постигнем. В един случай можем да повишим функцията на даден мускул, а в друг - да понижим мускулния тонус.

Използват се I,Y,X-образни и ветрилообразни лепенки според мястото, където ще ги поставим. Лента "I" е стандартна и поради голямата си площ дава най-голяма сила и механична корекция на сухожилие или мускул. Тази с формата на буквата "Y" можем да поставим на двуглави мускули като бицепса или на идентични мускули от двете страни на гръбначния стълб. "X"-лепенката е за по-специфични мускулни групи или зони. Изключително важна роля играят ветрилообразните ленти, защото се прилагат при проблеми с кръво или лимфообръщението, когато имаме оток на тъканите, например при навехнат глезен или следоперативен оток. Ветрилото обхваща мястото и много бързо редуцира отока, като намалява възстановителния период с 30-50%. Така хематомът вместо за 10 дни може да изчезне за 5-7 дни! Това е много важно при възстановяването на спортисти, които се подготвят за състезание и за тях всеки ден е от значение. Гледайки спортно състезание или футболна среща често могат да се забележат спортисти с различни ленти по крайниците. Тези ленти стимулират работата на мускулите т.е. ги подпомагат и не се считат за допинг!

Много е важно при травма да не оставяме мястото обездвижено за дълъг период, освен ако има счупване. При микротравми колагенът, еластинът и фибринът се разрастват и "слепват" тъканите в зоната. Така тя става по-нееластична, по-податлива на повторни травми и с нарушена функция. Чрез Кинезиотейпинг чудесно се възпрепятства срастването на тъканите. Като добавим и правилните движения то възстановяването протича много по-бързо.

 

Някои състояния които се повлияват добре от Кинезиотейпинг Метода:

- Болки и скованост в областта на раменния пояс и ключицата

- Болки и скованост в областта на гърба и кръста, и при бременност

- Тендинит/тендиноза

- Последствията от травми на ставите

- Разтежения, навяхвания, изкълчвания

- Бурсити

- Синдром на карпалния тунел

- Спондилит/спондилоза

- Хондромалация

- Ставна халтавост

– Замръзнало рамо

- Главоболие

- След травматични отоци

- Менискални проблеми

- Ишиаз, лумбаго

- Сколиоза и много др.

Това е просто кратък списък на състоянията които се повлияват добре от Кинезио лентите. Как точно влияе метода е малко объркващо за неспециалисти и са нужни известни знания по анатомия. В общ план, правилно поставената лента измества тъканите до желаната позиция или помага за стимулирането на различни видове рецептори намиращи се в кожата и ставите. По този начин благоприятно се повлиява отговора на централната нервна система, а от там и благотворното въздействие върху проблемните тъкани (мускули, връзки, сухожилия и др.).                                                                     

 

Важни факти за метода:

- Правилното залепване над и около мускулите ги подпомага и укрепва, а също така и предотвратява прекомерното им свиване.

- Правилното  разтягане на лентата или на проблемната зона води до създаване на прострнаство под кожата и така се постига желания ефект върху мускулатурата.

- Постига се промяна в дълбоките слоеве на фасцията чрез въздейстие върху мускула и кожата.

Серена Уилямс - носителка на 12 купи от Големия шлем

- Създава се пространство в подкожието чрез което се подобрява циркулацията и оттичането на лимфата, така се предотвратяват застойните процеси.

Дейвид Бекъм - Английски национал по футбол

- Облекчаване на болката чрез въздействие върху причината за болка, а не върху симптома.

Цел при прилагането:

Релаксиране на мускула                     ИЛИ                   Подпомагане (улесняване) на мускула

Лентата се залепва от края                                                     Лентата се залепва от началото

към началото на мускула                                                               към края на мускула

Тези техники на прилагане                                                        Тези техники на прилагане

се използват за                                                                            се използват за

релаксиране на уморени                                                               стимулиране на слаби

и/или претоварени мускули                                                        и/или ненатоварени мускули

(предимно в терапията)                                                         (предимно в рехабилитацията)

БРЕМЕННОСТ И КИНЕЗИОТЕЙПИНГ

ТЕРАПЕВТИЧНА ТЕХНИКА БОУЕН

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)