БЛОГ

 

Дихателни упражнения при COVID-19

ДИШАЙ, ДИШАЙ, ДИШАЙ!

 

 

Здравейте, Приятели!

През последните няколко месеца много мои пациенти, приятели и познати ме питат какви средства на физикалната медицина могат най-добре да подпомогнат борбата с COVID-19, а също и с настъпващите след оздравяване симптоми на неразположение, главоболие, слабост, намален дихателен капацитет, хормонален дисбаланс и много др., които никак не са за пренебрегване и се наблюдават при около 20% от преболедувалите.

Лично аз преболедувах инфекцията през месец август 2021 г. Срещнах се с делта щама, който е всеизвестен с вирулентността и нежеланието да си „отива“ бързо. За мой късмет и щастие нямах изразени симптоми от страна на дихателната система освен леко понижена сатурация, но за сметка на това повишената над 38°С температура ме измъчваше доста време. Като добавим и всички други съпътстващи симптоми, като мускулни болки, отпадналост, главоболие и болки в очните ябълки стигаме до въпроса какво може да се прави в този ранен остър период?

Отговорът е много прост, но за съжаление повечето от нас рядко се замислят за него и от незнание, или от страх не предприемат нищо!

А истината е в ДИХАТЕЛНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ИЛИ ГИМНАСТИКА (както ви допада повече). Аз изпълнявах дихателните упражнения всекидневно и настоятелно и съм сигурен, че те бяха основна част от успешното ми лечение!

Когато сме здрави и волни рядко се сещаме за органите и системите чрез които съществуваме, живеем и се радваме на прекрасната даденост наречена ЖИВОТ. Появяваме се на този свят с първия си дъх и дишането ни съпътства през целия ни жизнен път. Това е най-естественият, често незабележим процес, за който не се замисляме, но от който пряко зависят здравето и самочувствието ни. Човек вдишва повече от 20 000 пъти на ден, като през белите му дробове преминават около 12 кубични метра въздух. В човешкият организъм няма второстепенни органи или системи и всички те са със специфична роля за поддържане на баланса на вътрешната ни среда или така наречената хомеостаза. Особено важни са обаче белите дробове или т. нар. дихателна система. Това е системата която невидимо, спонтанно и тихо работи, за да ни достави и абсорбира наличния във въздуха кислород, а също така да  изхвърли или отведе отпадния и ненужен за тялото въглероден диоксид. За ролята и важността на кислорода няма да навлизам в подробности, защото всеки от нас знае фундаменталната му роля за протичането на жизнените ни процеси и ролята му на съставна част на много важни химични съединения (например водата). Другата изключително важна зависимост е, че дихателната ни система е най-тясно свързана със сърдечно-съдовата система. Подобрената дихателна функция води и до по-богата на кислород кръв, а от там и до подобрен кислороден прием на тъканите.

При редовно правене на дихателни упражнени влияем непосредствено и на дихателната мускулатура, която често се използва непълноценно и е блокирана или е с намален капацитет на работа. Неправилното използване на дихателните мускули с годините води до хроничен функционален дисбаланс както на самите мускули, така и на паренхима на белите дробове, които работят непълноценно и с постоянен намален обем. Основните дихателни мускули са диафрагмата и междуребрените мускули. Също така има и някои спомагателни дихателни мускули които се намират в областта на врата, лопатките и гръбначния стълб. Стимулирането на всички тези мускули води и до подобрена подвижност в областта на гръдния кош и гръбначния стълб, особено по време и след боледуване, а също така и при хората със седящи професии и заседнал начин на живот.

 

Бавно, дълбоко, меко…..

Дихателните упражнения помагат на белите дробове да се отворят максимално, за да могат да изпълняват функциите си по-ефективно и по този начин да насищат кръвта с кислород. За физическата релаксация важна роля играят както самото дишане, така и неговото регулиране. Когато дишаме дълбоко, бавно и меко (отпуснато), белите дробове доставят кислород до клетките ни възможно най-ефективно. За това първото нещо, което трябва да знаете ако искате да дишате максимално качествено е: дишайте бавно, дълбоко и напълно отпуснато.

Упражненията които ви предлагам са за острата фаза на заболяването. Това е периодът през който се проявяват симптомите на болестта: висока температура, кашлица, тежко дишане, хрема, главоболие, болки в мускулите, слабост и др. Правенето на упражнения през тези усилни дни на острата фаза има за цел да се увеличи респираторната (дихателната) площ на белите дробове! Така, чрез увеличаване на ползваемата площ подпомагаме насищането на кръвта и тъканите с кислород, а от там и подобряването на функциите на органите и системите. Навярно много хора ще попитат: …та мен всичко ме боли, едвам се движа, не мога да си повдигна дори главата? Какви ти упражнения в това състояние? Но истината е, че всъщност ние продължаваме да ДИШАМЕ! И целта е да превърнем този естествен процес в лечебно упражнение. Просто трябва да се отпуснете, да дишате, да насочите мисълта си към това действие и да промените самия процес, за да подобрите ефикастността на дишането.

При лежащите пациенти всички упражнения се изпълняват в легнало или седнало положение, а при леко болните, които могат да се движат може да се добави и изправено положение. Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато правите дихателни упражнения, е редовността и умереността.

Най-добре е да се изпълняват комплексите по 10 — 15 минути на всеки 2- 3часа, най-рано 30- 40 минути след хранене.

След преболедуването и оздравяването или т.нар. фаза на възстановяване също е добре да се продължи правенето на дихателни упражнения. Тогава основната цел е възвръщане на еластичността на тъканите от които е изградена дихателната система (дихателни пътища, алвеоли, плевра и др.). Тези упражнения са особено важни за хората преболедували пневмония или бронхит паралелно с вирусната инфекция. Характерното за този период е, че е добре да започне поне десетина дни след отшумяването на симптомите, а също и че фазите на вдишване и издишване са по-различни (по-дълги, с повече задържане на въздуха)

Упражнения:

1. Изходното положение е легнали по гръб, а краката са сгънати в коленете. Плавно и дълбоко вдишване през носа и бавно продължително издишване през устата със събрани зъби и произнасяне на звук „цццццц“ или „сссссс“ (може и по-шумно). Нека лицето да бъде отпуснато. И никакво напрежение в тялото и особено коремна област! Чрез това дишане се увеличава кислорода в кръвната плазма, укрепват се дихателните мускули и белите дробове започват да се разгъват повече. Също се намаля и болката в тялото. Правят се 5-10 вдишвания/издишвания по 4-6 пъти на ден.

2. Изходното положение е легнали по гръб, а краката са сгънати в коленете. Поставете върху корема си някакъв лек и малък предмет, например - салфетка (но може и малка детска количка, малка книжка и др.). При вдишване през носа се повдига салфетката нагоре т.е. се издува (издига) корема, а при издишване през устата салфетката се спуска надолу т.е. корема става плосък. При издишването е добре отново да се произнася звук „ццц“ или „ссс“! Това упражнение може да се изпълнява и без използването на предмет, а само като поставите едната ръка на корема, а другата на гърдите. При вдишване ръката, която е на корема трябва да се издига нагоре (към тавана), а другата ръка да е неподвижна. Така упражняваме т. нар. диафрагмално дишане т.е. активираме диафрагмата (основен дихателен мускул), а от там и долните лобове на белите дробове. 3-4 повторения са достатъчни.

3. Изходното положение е легнали по гръб, а краката са сгънати в коленете. Отново поставяме ръцете съответно едната на корема, а другата на гърдите. Този път обаче, ще акцентираме върху гръдното дишане! Диша се бавно и спокойно, като при вдишване вниманието е насочено към ръката, която е поставена върху гърдите. Тя трябва да се издига при вдишване и да се спуска при издишване. Правят се 3-4 повторения.

4. Изходното положение е легнали по гръб, а краката са сгънати в коленете. Отново поставяме ръцете съответно едната на корема, а другата на гърдите. Този път обаче, ще наблегнем на пълното дишане. Диша се бавно и спокойно, като при вдишване мисълта ни е насочена към двете ръце – трябва и двете да се издигат нагоре (към тавана), а при издишване и двете ръце се спускат надолу. Правят се 3-4 повторения.

5. Изходното положение е легнали по корем. Завъртаме главата наляво или надясно и я отпускаме спокойно. Дишането по корем е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО! Чрез него обдишваме задните лобове на белите дробове, които заради дългото лежане основно по гръб са блокирани и трудно работят! Отново се диша бавно и спокойно, но е добре да се спазва определен такт, например: 3 секунди вдишване, 2 секунди задържане на въздуха, 3 секунди издишване. Времетраенето на периодите на вдишване и издишване може и е желателно да се увеличава с напредването на дните – 2, 3, 4 или 5 секунди, но това зависи и от индивидуалните способности и състояние на боледуващия. Разбира се това упражнение може и да се разнообрази, като се изпълнява от изходно положение страничен лег т.е. легнали настрани. Правят се 5-7 повторения.

6. Изходното положение е седеж или тилен лег. Упражнение с надуване на балон. Това упражнение е изключително благоприятно за междуребрената дихателна мускулатура, а също така и за включването на все повече алвеоли в акта на вдишване. Правят се 4-6 повторения.

7. Изходно положение седеж с ръце на кръста. Много е важно ръцете да са поставени на кръста, защото по този начин отбременяваме (разтоварваме) горните лобове (в областта на ключиците) на белите дробове и при бавно, дълбоко и плавно вдишване и издишване именно горните отдели на дихателната система работят по-пълноценно!

Считам, че тези упражнения са напълно достатъчни особено за острия период на болестта. Разбира се има още много видове дихателни техники, но аз мисля, че по-малкото на брой, но правилни упражнения, изпълнявани редовно и съсредоточено са изпълнени с много повече лечебна сила!

Ако имате въпроси или коментари пишете!

Моля и ако желаете споделяйте статията……

Здраве и успех!

 

 

 

 

БРЕМЕННОСТ, СТРИИ И НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН

Striae gravidarum или накратко стриите по време на бреманност се появяват при околу 90% от бременните жени. Основна причина за появата на стрии е невъзможността на кожата да нарастне и се разтегне толкова бързо колкото го изискава бремеността и промените свързани с нея.

 

 

 

От 50 до 70% от жени са предразположени към появата на стрии и без да е намесен фактора бременност. Основни причини за появата на стрии са: бързия разтеж по време на пубертета, бързото покачване на телесното тегло, проблеми с хормоните и затлъстяването.

 

Ето защо най-добрата превантивна мярка за предотвратяването на появата на стрии по време на бременност е използването на натурален колаген, който със съдържанието си на чист рибен колаген, еластин и вода не само поддържа кожата в оптимално състояние, но и стимулира фибробластите да произвеждат собствени протеини (колаген, еластин, глюкозамингликан, глюкопротеини и др.). Най-добре е прилагането на натурален колаген да започне още от самото начало на бременността или най-късно от втория месец, за да може кожата и по-точно фибробластите да бъдат стимулирани и по този начин тъканите да станат по-еластични и същевременно здрави за да понесат бързото разтягане при нарастване!

Натурален колаген Platinium, Silver, Graphite

ТЕРАПЕВТИЧНА ТЕХНИКА БОУЕН

 

Стриите изглеждат като бледо розови до червени или лилави линии предимно по корема, гърдите, седалището, бедрата и горните крайници (най-често по мишниците).

При бързото разтягане на кожата свързано с бързия и разтеж (при бременност, пубертет, затлъстяване) се разкъсва дермата - структурен слой от кожата, който се намира под епидермиса и над подкожната тъкан. Дермата е изградена основно от колаген (придава здравина), еластин (придава еластичност) и екстрафибриларен матрикс.

 

Стриите обикновено се появяват през втория или третия триместър когато плода нараства най-много. Засегнати са предимно по-млади жени, майки износващи големи бебета, жени с наднормено тегло, наднормено увеличаване на килограмите или със затлъстяване. 

 

 

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)

 

 

МАНИПУЛАТИВНИЯ МАСАЖ  ПО J. C. TERRIER

 

Манипулативният масаж съчетава физиологичното въздействие на две кинезитерапевтични средства (масажа и пасивните движения), повлияващи механичните и сензорните проприорецептори. Често техниките се изпълняват съчетано с мануална ставна мобилизация. Получава се взаимно подсилване на ефекта от масажа и пасивните движения, поради родствения характер на тяхната аферентация. Това води до съкращаване на времето за въздействие и подобрява терапевтичния ефект.

 

Масажът, наречен от J. C. Terrier „манупулативен”, допълва познатите ни лечебни физикални методи за повлияване на мускулния тонус, двигателните нарушения и съединителнотъканните изменения. В метода се комбинират две основни направления – диагностика и терапия.

Диагностиката включва изследване на пасивните движения и оценяване на ставната механика, респ. транслаторната подвижност в ставата (успоредното приплъзване на ставните повърхности една спрямо друга). Към нея спада и палпаторната преценка за състоянието на околоставните тъкани.

Техниките на манипулативния масаж подобряват обема на пасивните движения, активизират и провокират ставните рецептори. В резултат на комбинирането им с активни средства на кинезитерапията за повишаване на мускулната сила, се намалява болковата симптоматика, нормализират се ставната механика и физиологичните движения по всички възможни оси.

Манипулативният масаж е мануално-терапевтичен метод, който съчетава ефекта на масажа върху малка по обем повърхност с този на пасивните физиологични движения. Според J. C. Terrier (1996) този метод може да се определи като масаж върху пасивно задвижена част или като пасивно раздвижване на определена става, съчетано с масаж на околоставните й структури или някои мускулни влакна. Често техниките се изпълняват съчетано с мануална ставна мобилизация.

Масажират се предимно рефлексогенните зони около ставата – залавни места на мускулите, сухожилия, лигаменти с фрикционни техники, заимствани от трансверзалния масаж по J. Cyriax (1982). Масажната линия винаги е много къса. В някои случаи натискът при масажиране може да достигне и до самата ставна капсула. Кожата и подкожната съединителна тъкан също се повлияват при масажа, макар че не са основен обект за въздействие.

Мобилизира се лекуваната става в посоката и обема на физиологичните й движения, съчетани с разтягане и релаксиране на масажираните структури. Много важен е и ритъмът на изпълнение. Той трябва да се поддържа през цялото време на мекотъканната мобилизация. Ако това е невъзможно, техниката се прекъсва.  

Основната идея на метода се базира на познанието, че неврофизиологичното дразнене на масажа и неврофизиологичното въздействие на пасивните движения притежават определена родственост, резултат от тяхната обща отправна точка – нервномускулното управление на опорно-двигателния апарат.

Масажът, насочен към опорно-двигателния апарат, на първо място въздейства чрез механичното дразнене от натиска. Не трябва да се забравя, че този натиск върху една повече или по-малко еластична тъкан винаги се придружава от област на разтягане. Дразненето при разтягане естествено се увеличава когато натискът не е стационарен, а се придвижва (S. Salvo, 2003).

Мобилизацията, респ. пасивното движение произвежда преди всичко дразнения на разтягане, а всяко разтягане на една повече или по-малко еластична тъкан се придружава от повишаване на налягането във вътрешността на тази тъкан.

Масажът и мобилизацията предизвикват механично дразнене върху рецепторите и по-специално върху проприорецепторите (т.е собствените, дълбоки рецептори в ставите) и по неврофизиологичен път повлияват тонуса на мускулните влакна.

 Чрез масажа и мобилизацията се отваря възможност отвън да се въздейства в тази вътрешна система за регулация и да се задвижат управляеми, въздействащи на тонуса и терапевтично приложими рефлекси.

Ако масажът и мобилизацията се изпълняват едновременно на един и същ обект, то дразненията на двете мероприятия могат взаимно да си повлияят – да усилят, да отслабят, да “модулират” въздействието си, което може по-фино да се диференцира при съвместното приложение на двете кинезитерапевтични средства.

В заключение може да се каже, че манипулативният масаж съчетава физиологичното въздействие на две кинезитерапевтични средства (масажа и пасивните движения), повлияващи механичните и сензорните проприорецептори.

 

 

ПРЕДИМСТВА НА КОМБИНИРАНИЯ МЕТОД

 

     1. Мобилизацията подпомага масажа:

чрез пасивното движение масажираният обект се поставя в различни положения, при които се променят аспектите на масажното дразнене – ритмично сменящи се напрежение и релаксация;

може по-добре да се отдиференцират промените в околоставните тъкани и да се дозира натискът;

масажната линия е къса, може да се прецизира топографски, а така също по-добре да въздейства на дълбоко разположените мускули и сухожилия, изграждащи поддържащата система на скелета.

 

     2. Масажът подпомага мобилизацията:

масажиращата ръка се поставя близо до ставната цепка, подсигурява ставата и подпомага изпълнението на пасивните движения;

масажът има както терапевтична, така и диагностична компонента при въздействието си, тъй като масажиращата ръка приема всяка реакция по време на пасивните движения, контролира степента на напрежението в тъканите и може точно да се дозира силата на пасивния натиск;

натискът на масажа може точно да локализира и да “модулира” разтягащия (стречинг) ефект на пасивните движения;

дразненето на механорецептори от масажната техника води до подтискане на болковата симптоматика, което от своя страна подобрява възможността за движение на ставата.

 

     3. Получава се не просто сумиране, но и взаимно подсилване на ефекта от двете въздействия – на масажа и пасивните движения, поради родствения характер на тяхното въздействие. Това води до съкращаване на времето за въздействие (рядко надхвърля 10 мин за определен регион) и подобрява терапевтичния ефект.

 

      ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Макар и нов за нашата страна, манипулативният масаж бързо навлиза в кинезитерапевтичната практика. Направените проучвания за въздействието му при мускулно-скелетни дисфункции в областта на гръбначния стълб и периферните стави показват по-добър и по-бърз ефект от класическия масаж по отношение на болковата симптоматика, мускулния тонус и обема на движение в ставите.

Това дава основание да се препоръча апробирането му при повече заболявания и от по-широк кръг специалисти, занимаващи се с кинезитерапия.

 ТЕРАПЕВТИЧНА ТЕХНИКА БОУЕН

 

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)

 

БРЕМЕННОСТ И КИНЕЗИОТЕЙПИНГ

 Бременността е специален период от живота на жената, характеризиращ се с много промени не само на физическо, но и на психическо ниво. Голяма част от тези промени могат да бъдат дискомфортни или дори болезнени. По отношение на опорно-двигателния апарат най-честите оплаквания са болките в кръста. Не по-рядко срещана е и болката в областта на сакро-илиачните стави. Липсата на достатъчно движение в последните месеци на бременността води до промени във венозната и лимфна системи. Затруднява се дишането. Притискането на вътрешните органи от страна на плода в някои случаи може да се отрази на функцията им. Това са само една част от проблемните промени, които могат да настъпят по време на бременност у всяка жена. Вземането на лекарства в подобна ситуация не е възможно поради предаването им към плода по кръвен път. Решение на проблема може да се постигне чрез средствата на кинезитерапията и кинезиотейпинг-а. Кинезиотейпинг-а има много сходни характеристики с кожата. Това го прави лесно и приемливо решение за горепосочените проблеми. Той позволява извършването на всички ежедневни дейности и поддържа функцията на структурите, върху които се прилага. Лепенките не съдържат лекарствени вещества, латекс или изкуствени съставки. Направени са 100% от памук. С кинезиотейпинг човек може да се къпе и работи без някакви негативни ограничения, а това е солидна предпоставка метода да бъде приет добре от бъдещите майки.


 

С лепенките можем да въздействаме на проприорецептивно ниво – активирайки рецепторите на кожата и подавайки позитивни сензорни импулси към мозъка стимулираме позитивен обратен отговор към подлежащите мускули и структури. Начина по който поставяме кинезиотейп-а определя и крайния резултат. Една и съща лепенка може да се прилага както за засилване на слаби мускули така и за намаляне тонуса на напрегнати мускули. Крайната цел зависи от степента на разтягане на лепенките, както и в каква посоката се лепят.

<!--[if !vml]-->  

 

фигура 1

С напредването на бременността и увеличаването корема на майката центъра на тежестта на тялото се измества напред. Това довежда до напрежение в гръбните мускули и до проблеми в областта на кръста и таза. Повишения тонус на мускулите на гърба може да бъде намален посредством приложението на стандартна кинезиотейпинг апликация (фиг.1). Проблемите в кръста могат лесно да се пренесат и в областта на сакро-илиачните стави (стави свързващи хълбочните кости с кръстната кост. Може да ги откриете като две вдлъбнатинки на таза отзад). Обикновено пациентките изпитват болка и/или скованост в тези зони. Лесно и бързоефективно е поставянето на две ветрилообразни лепенки (фиг.2). По този начин от една страна се облекчава болката, а от друга се подобрява потока на лимфата в зоната.

 

фигура 2

За постигането на оптимални резултати е желателно облепването и на коремната област. Засилването на коремните мускули и в частност на косите коремни мускули е необходимо условие за по-здрав кръст (фиг.3). Поставянето на кинезиотейпинг върху коремните мускули може да увеличи силата им и подобрява стойката на тялото. По-добрия контрол и функция на коремните мускули, както и увеличената микроциркулацията на кръв и лимфа в зоната, ще поддържат опънатата кожа на корема. Това води до по-добра адаптация към новата ситуация на бременност, помага да се избегне пренапрежението в зоната и до известна степен дори образуването на стрии.

 

 

фигура 3

Изключително важно за нормалното протичане на бременността е състоянието на мускулатурата на тазовото дъно. Това са мускули, които поддържат пикочния мехур, матката, ректума и всички останали структури на малкия таз. С кинезиотейпинг и подходящи упражнения можем да увеличим силата на тези мускули, което превантира свличане на матката и ректума, подобрява задържането на урина, увеличава удоволствието по време на секс и улеснява получаването на оргазъм.

 

Прилагането на кинезиотейпинг може да продължи и след раждане. Доказан е подпомагащия ефект на лепенките при възстановяването на мускулите и структурите на малкия таз. Прибирането на корема става по-бързо след прилагането на кинезиотейп.  


 

Лепенките могат да се използват и за стимулиране на лактацията. Увеличения размер на гърдите след раждане в комбинация с гравитацията може да доведе до притискане на кръвоносни и лимфни съдове около млечните жлези. Кинезиотейпинг апликации на бюста увеличават производството на кърма, помагат да се избегнат усложнения като оток или възпрепятстване потока на млякото, намалят напрежението, тежестта и болката в гърдите. Намаля се разтягането или разкъсването на колагеновите фибри и структури на гърдата, което е предпоставка за по-добро козметично състояние на бюста след прекратяване на кърменето.


Кинезиотейпинг метода е напълно безвреден и безрисков метод на лечение. В много случаи той е предпочитаната алтернатива за поддържане функционалното състояние на жената по време и след бременност.

КАКВО Е КИНЕЗИОТЕЙПИНГ (Kinesiotaping Method)

ТЕРАПЕВТИЧНА ТЕХНИКА БОУЕН

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)

 

 

 

 

ПРОФИЛАКТИКА НА БОЛКИТЕ ВЪВ ВРАТА


Превенцията на болките във врата е истинска кауза. Необходими са множество постъпки в посока профилактика на състоянието и постоянство. Посещението при квалифициран кинезитерапевт, който да направи функционална диагностика на врата и да назначи адекватна кинезитерапия е задължително. Процедурите трябва да са насочени към елиминиране причините за болките, а не просто да се лекуват последиците (болката и възпалението). С тази публикация бихме искали да предоставим практични съвети, които да са Ви полезни в елиминирането на болките във врата.

 

Важно е пациентите да осъзнаят, че лечението на проблема изисква голямо съдействие от тяхна страна. Те трябва регулярно да правят упражнения (ако такива са им препоръчани от кинезитерапевта), които да поддържат ефекта от специализираните процедури и да го увеличават. Не може да се очакват чудеса, ако един или два пъти в седмицата се правят процедури, а в останалото време, въпреки дадените препоръки, пациентите продължават да се излагат на провокиращи болката фактори и не променят някои от ежедневните си вредни навици. „Знаем как да я караме, ала я караме, както си знаем”.

 

Ето няколко съвета какво трябва и/или не трябва да правим за да се справим с болките във врата:

 

На първо място трябва да се избягва прекомерна употреба на компютър. На всеки 30-40 минути работа пред компютъра е желателно да си дадем 5 до 10 минути почивка, през което време да сменим позицията на седеж. Трябва да легнем или станем прави, но не и да продължаваме да сме седнали.


Статичното натоварване на гръбнака при седеж е една от главните причини за болки в гърба и във врата в частност. Правилната поза на тялото на стола е ключова за честотата на оплакванията. Не трябва да седим изгърбени. Желателно е столът да е с висока облегалка, която да обхваща и главата за да се облекчи работата на мускулите на врата.

 

През последното десетилетие използването на лаптопи е все по-често. Преносимите компютри вече почти изместиха настолните в офисите. Използването на лаптоп обаче крие повече рискове за болки във врата. Монитора стои ниско и ни принуждава да наведем поглед. Неизбежно и сигурно, само след няколко минути главата ни се измества напред и надолу поставяйки под голямо напрежение мускулатурата на врата. Позицията е провокативна и често води до болки и главоболие.


Ако работата Ви е свързана с многочасова работа пред компютър то опитайте да замените лаптоп-а с настолен компютър при възможност. Така ще можете да повдигнете монитора на нивото на очите, а клавиатурата да остане ниско на нивото на корема, като по този начин ще имате една по-благоприятна позиция на гръбнака. Придържайте главата изправена и в неутрална позиция.

 

Отделянето на погледа от компютъра, ще запази и зрението ни. Мускулите на очите ни също се изморяват взирайки се в трептящия монитор. В последно време вибрирането на монитора се счита за една от основните причини за фрапантно увеличаващия се процент на болни с макулна дегенерация.


 

Често срещана гледка в офисите е придържането на телефонната слушалка или джиесем-а между ухото и рамото, докато се опитваме да запишем нещо. Тази позиция на тялото е изключително провокативна и трябва да се избягва напълно. Само една или две минути са достатъчни за да се получи схващане на мускулите на врата и лопатките.


Системното придържане на телефона по този начин води до константни мускулни крампи изразяващи се в хруптене на мускулатурата при движение на лопатките.

 

Желателно е да се избягват помещения с климатици или вентилатори. Ако това е невъзможно, то не бива въздушната струя да ни облъхва директно. Тя трябва да е отбита от стена или мебел. Внимание трябва да се обърне и в случаите на отворен прозорец вкъщи, офиса или в колата. Избягвайте да стоите или седите на течение, особено ако сте запотени. Рязкото охлаждане на мускулатурата може да доведе до мускулни спазми или възпаление на нервно коренче.

 

Изградете си добър двигателен режим. Обездвижването вкъщи или в офиса е главна причина за болките в гърба. В днешно време с многото седящи професии, с масовото и на моменти ненужно използване на автомобили, както и с все по-малкото време, което отделяме за спорт ние сами ограничаваме подвижността си. Ситуацията изглежда още по-мрачна, като добавим и лошата стойка на стола, дивана или в колата. Намерете време за спорт. Изберете спорт, който да Ви допада и опитвайте поне един или два пъти седмично да го практикувате. Ако не обичате спортните занимания, то може да опитате с танци, йога, пилатес, паневритмия. Ходете пеша. Правете разходки сред природата, релаксирайте. Каквато и двигателна активност да изберете винаги е по-добре от нищо.


 

Закупуването на подходящ ортопедичен матрак и възглавница е отлична инвестиция в здравето ни. Не подценявайте това защото около 1/3 от живота си ние прекарваме в леглото. Ниската или твърде висока възглавница може да се окаже причината за Вашите болки във врата. Възглавницата трябва да бъде с умерена твърдост и обем колкото широчината на рамото Ви. Така лягайки на една страна главата ще остане в неутрална позиция и гръбнака ще е прав.

 

Препоръчително е регулярно да посещавате кинезитерапевт. Една процедура месечно е идеална „инвестиция” в профилактиката на болките във врата. Така ще може да се проследява състоянието на гръбнака, неговата подвижност и гъвкавост, ще се следи за мускулни контрактури и дисбаланс и в случай на необходимост ще могат да се вземат превременни мерки. Не бива да чакаме да ни заболи нещо за да потърсим квалифицирана помощ.

 

Обикновено болките във врата се обострят пролет-есен със смяната на сезоните и промените в климата. При възможност направете един 10 дневен физиотерапевтичен курс в този период, дори и да нямате оплаквания към момента. Преформирани физикални фактори, като ултразвук, лазер, интерферентен ток, магнит и др. имат противовъзпалителен и обезболяващ ефект и са добро допълнение към усилията Ви в профилактирането на проблема.

 

Дали и какви мерки ще вземем в усилията ни да преодолеем болките във врата зависи изцяло от нас. Посещавайте регулярно кинезитерапевт, но имайте в предвид, че понякога не можем да очакваме голям терапевтичен ефект без промяна на някои вредни ежедневни навици. Запомнете, профилактиката е по-важна от лечението.

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)

 

съавтор

 

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL